donderdag 12 oktober 2023

'Russen uit op symbolische overwinning Avdiivka'

Het Russische leger probeert het stadje Avdiivka in de oostelijke provincie Donetsk te veroveren om daarmee een min of meer symbolische overwinning te kunnen claimen. 'Aanvankelijk was Avdiivka onbelangrijk voor de Russen, maar nu is het omsingelen of veroveren ervan zo'n beetje het enige militaire succes dat ze nog kunnen behalen', aldus kolonel Oleksandr Sjtoepoen, woordvoerder van de Oekraïense tactische strijdgroep Tavria. 

Enkele dagen geleden zetten de Russen volgens Sjtoepoen veel infanterie en pantserwagens in bij Avdiivka. De pantserwagens zijn zo'n beetje van het strijdtoneel verdwenen, zodat de infanteristen het te voet moeten doen. Wel hebben ze de nodige luchtsteun. De Russen blijven aanvallen, maar zowel het Oekraïense leger als de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) verwachten niet dat ze daarmee veel bereiken.

De verliescijfers aan Russische kant waren over de hele linie ook gisteren weer hoog. Volgens de generale staf van het Oekraïense leger sneuvelden alleen gisteren al 990 Russische soldaten. Ook gingen 42 tanks, 44 pantserwagens en 32 artilleriesystemen verloren.

Bron: Oekrajinska Pravda, infographic: Balkan Mapper, YouTube

    Geen opmerkingen: