donderdag 19 oktober 2023

Opmars mariniers zuidelijk van Dnipro in Cherson

Oekraïense mariniers hebben Pisjtsjanivka veroverd, een dorp op de zuidelijk oever van de Dnipro. Ook naderen ze Pojma. Deze dorpen liggen op respectievelijk drie en vier kilometer van de rivier die de provincie Cherson doorsnijdt. De terreinwinst wordt bevestigd door analisten van het Institute for the Study of War (ISW) die ook constateren dat de Russen vrezen dat dit het begin is van een grootschalig Oekraïens offensief.

Die Russische ongerustheid wordt volgens het ISW voor een flink deel ingegeven doordat elitetroepen uit het relatief rustige zuiden van de provincie Cherson zijn verplaatst naar de provincie Zaporizja waar het Oekraïense leger nog altijd door de Russische verdedigingslinies probeert te breken. 

Het ISW wil niet speculeren of het Oekraiense leger inderdaad van plan is om een grote aanval te plaatsen op de zuidelijke oever van de Dnipro. 'Maar het is wel opmerkelijk dat prominente en over het algemeen betrouwbare Russische bronnen met elkaar discussiëren of de huidige activiteiten van de Oekraïners groter zullen zijn dan eerdere acties waarbij de rivier werd overgestoken voor verrassingsaanvallen.'

De leiding van het Oekraiense leger gaf vanmorgen te kennen dat de Russen gisteren diverse luchtaanvallen hebben uitgevoerd om de opmars van de mariniers tegen te houden.

Bron: Oekrajinska Pravda, infographic: ISW

Geen opmerkingen: