dinsdag 24 oktober 2023

Helft Oekraïners denkt dat oorlog nog lang duurt

Bijna de helft van alle Oekraïners denkt dat Rusland voldoende reserves heeft om de oorlog nog jarenlang vol kan houden. Uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat het aantal pessimistisch gestemde Oekraïners in de afgelopen zes maanden meer dan verdubbeld is, van 22 naar 49 procent. 

Het percentage Oekraïners dat denkt dat Rusland aan het einde van z'n latijn en dat de oorlog in het voordeel van hun land kan eindigen daalde van 67 naar 43 procent. 

In februari van dit jaar vroeg het onderzoeksbureau voor het eerst hoe de Oekraïners denken over de reserves aan mankracht, wapens en munitie. En natuurlijk hoe de Russische economie het volhoudt onder de Westerse sancties. Is Rusland in staat om Oekraïne uit te putten? Kan de oorlog eindigen met voor Oekraïne acceptabele voorwaarden? 

Uit de peiling kwam wel duidelijk naar voren dat driekwart van de Oekraïners (73 procent) tegen het afstaan van grondgebied in ruil voor het beëindigen van de oorlog. Zelfs de Oekraïners die denken dat Rusland de oorlog nog jaren kan volhouden, willen geen grondgebied afstaan.

Bron Interfax

Geen opmerkingen: