woensdag 25 oktober 2023

Bizar plan wraakzuchtige ruimtevaartdeskundige

Het is een onwaarschijnlijk verhaal, maar toch: in Rusland is tegenwoordig van alles mogelijk. Dus toch maar vermelden. Dmitri Rogozin, voormalig hoofd van het Russische staatsagentschap voor de ruimtevaart, heeft volgens de Duitse sensatiekrant Bild voorgesteld om een raket, zo eentje die voor de ruimtevaart wordt gebruikt, op een grote Oekraïense stad te laten vallen.

Het idee zou geboren zijn nadat Rogozin eind december flink gewond raakte bij een Oekraïense aanval op een café in de door Rusland bezette stad Donetsk, waar hij zijn 59e verjaardag vierde. Hij legde het voorste voor aan Dmitri Baranov, algemeen directeur van het Russische ruimtevaartcentrum. Bild zegt te beschikken over verslagen en zelfs geluidsopnamen van de gesprekken die Rogozin en Baranov voerden. 

Beide mannen kwamen tot de conclusie dat de met explosieven gevulde ruimteraket gelanceerd moest worden vanaf het Plesetsk Cosmodrome in het verre Archangelsk. Baranov zag nog wel een probleem, want de bommen of geleide raketten aan boord van de ruimteraket zouden bij passeren van de dampkring weleens in de lucht kunnen exploderen. Rogozin raadpleegde daarop de ontwerper Joeri Solomonov. Volgens Bild kwam hij na een paar dagen met een oplossing. 

Rogozin en Baranov bespraken ook het risico dat delen van de raket op Russisch grondgebied terecht kunnen komen, terwijl de inslag van de raket weleens 50 tot 100 kilometer zou kunnen afwijken. Rogozin vroeg Baranov hoeveel tijd hij nodig had om de lancering voor te bereiden. Die antwoordde dat het hem ongeveer zes maanden zou kosten. 

Bild meldt verder dat Rogozin het plan via Anton Vaino, stafchef van de president, aan Poetin zou voorleggen. Dat zou op 16 januari zijn gebeurd. Het is onbekend hoe Poetin op het plan reageerde. Wellicht durft zelfs de Russische president dit niet aan - en hij durft veel.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Obozrevatel

Geen opmerkingen: