donderdag 26 oktober 2023

Eerste piloten begonnen aan training F-16's

De eerste Oekraïense piloten zijn begonnen aan hun training op de F-16 gevechtsvliegtuigen op een vliegbasis in de Amerikaanse staat Arizona. Het Air & Space Forces Magazine meldt dat een klein groepje begin deze week de 'beginselen' van het vliegen met de F-16 is bijgebracht door de Arizona Air Nationale Garde. 'Dit gaat een aantal maanden duren', wordt een woordvoerder geciteerd. 

De piloten is in de afgelopen weken een (betere) beheersing van de Engelse taal bijgebracht, zodat ze de handleidingen van het gevechtsvliegtuig kunnen doorgronden. Die handleidingen worden nu doorgenomen en de Oekraïense piloten gaan oefenen in een simulator voordat ze daadwerkelijk in een F-16 gaan vliegen. Ze krijgen de standaard opleiding voor elke F-16 piloot, maar verondersteld wordt dat ze die wel versneld gaan volgen om zo snel mogelijk ingezet te kunnen worden. 

Op 11 oktober zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Lloyd Austin dat zijn land samen met Denemarken en Nederland het voortouw gaat nemen bij het trainen van Oekraïense piloten. Nederland, België, Denemarken en Noorwegen hebben zich bereid verklaard hun eigen F-16's af te staan aan Oekraïne.

Bron: The Kyiv Independent, foto: Luchtmacht Nederland

Geen opmerkingen: