maandag 23 oktober 2023

Minister Koeleba wil dubbel paspoort toestaan

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken vindt dat het tijd wordt om het hebben van twee paspoorten toe te staan. Met wel als voorwaarde dat het tweede paspoort van een land van de Europese Unie is en dat het staatsburgerschap van Rusland niet valt te verenigen met dat van Oekraïne. Koeleba zei dit in een toespraak voor het Oekraïense Wereldcongres in Toronto dat de belangen behartigt van Oekraïners in het buitenland.

Koeleba is overtuigd van de noodzaak om een dubbel paspoort toe te staan nu miljoenen Oekraïners vanwege de Russische invasie naar het buitenland zijn gevlucht. Als de oorlog lang gaat duren en ze besluiten in het gastland te blijven, dan moet het huidige verbod op een dubbel paspoort er niet toe leiden dat ze de banden met Oekraïne doorsnijden. 

Daar komt bij dat als Oekraïne deel gaat uitmaken van de Europese Unie het Oekraïense paspoort dezelfde rechten geeft als ieder ander EU-paspoort. De minister zei wel dat niet overhaast te werk moet worden gegaan en dat begonnen wordt met het toestaan van een tweede paspoort van 'bevriende landen' en dat het paspoort van 'de agressor en andere onvriendelijke landen' niet wordt geaccepteerd.

Er wordt al lange tijd gesproken over het toestaan van een tweede paspoort. IN 2020 kwam president Volodimir Zelenski met een wetsvoorstel, maar dat werd door het parlement in de ijskast gezet omdat daarvoor een aanpassing van de grondwet noodzakelijk is. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: