dinsdag 31 oktober 2023

Nederlandse F-16's half november naar Roemenië

De F-16's die Nederland heeft beloofd aan Oekraïne staan over twee weken in een trainingscentrum in Roemenië, meldt demissionair premier Mark Rutte op
 sociale media. Hij had gisteren een videogesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie zei op 11 oktober al dat ze hoopte dat ze 'binnen enkele weken' naar Roemenië zouden gaan.

Het trainingscentrum is opgezet door Nederland, dat met Denemarken het voortouw heeft genomen om Oekraïne zo snel mogelijk van F-16's te voorzien. Vanuit Nederland gaan er twaalf tot achttien straaljagers die kant op, meldde Ollongren eerder deze maand. In Roemenië worden Oekraïense piloten onder meer opgeleid om het vliegtuig te besturen.

Rutte sprak met Zelenski ook over het leveren van boten aan Oekraïne. Die moeten de alternatieve route voor de graanexport over de Zwarte Zee veilig houden. Rusland trok zich in juli terug uit de graandeal, waardoor een veilige doortocht voor schepen niet meer gegarandeerd is. Ook voert Rusland aanvallen uit op infrastructuur die belangrijk is voor de graanexport.

Verder zei Rutte tegen Zelenski dat 'de verschrikkelijke situatie in Israël en Gaza ons niet afleidt' van de steun aan Oekraïne 'tegen de nog altijd aanhoudende Russische agressie'.

Bron: NOS, foto: Koninklijke Luchtmacht

Geen opmerkingen: