vrijdag 20 oktober 2023

ISW: aanval zuidoever Dnipro blijkt omvangrijker

De operatie die Oekraïense mariniers uitvoeren aan de zuidkant van de Dnipro blijkt omvangrijker dan aanvankelijk werd gedacht. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). Op basis van geolocatie wordt geconstateerd dat de mariniers de zuidelijke oever van de Dnipro deels onder controle hebben, ook bij de Antonivka-spoorwegbrug over de rivier. 

Russische militaire bloggers spreken van een Oekraïens grondoffensief dat ditmaal groter is dan de eerdere speldenprikken. Een prominente blogger zegt dat twee verkenningseenheden van een Oekraïense marinebrigade de Dnipro over zijn gestoken. de Russische troepen daar heeft verslagen om zich vervolgens te vestigen in het dorp Krinski. Dit dorp ligt twee kilometer van de rivier en dertig kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Cherson die in Oekraïense handen is. 

Hij vermeldt ook dat de Russische infanterie de Oekraïners terug wist te drijven naar de rand van het dorp, waar ze in enkele huizen verschanst hebben in afwachting van versterkingen. Een andere blogger zegt dat de Oekraïners ditmaal meer gevechtskracht hebben dan bij voorgaande aanvallen. 

Andere Russische bronnen, waaronder de door de Russische bezetters aangestelde gouverneur Vladimir Saldo van de provincie Cherson, melden juist dat de Oekraïense troepen zich hebben teruggetrokken naar de oever van de Dnipro en dat ze posities hebben ingenomen bij de Antonivka-spoorwegbrug. Daar zouden ze zich hergroeperen terwijl ze constant onder vuur liggen van Russische artillerie en luchtaanvallen.

De generale staf van het Oekraïense leger heeft inmiddels toegegeven dat de mariniers zich op de zuidelijke oever bevinden. Daarbij werd vermeld dat de Russische luchtmacht het dorp Pisjtsjanivka heeft aangevallen, wat er op duidt dat zich daar Oekraïense militairen bevinden.

Bronnen: ISW, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: