Oekraïne heeft honderd hoogspanningstransformatoren besteld, die voor de helft in eigen land worden gemaakt en de andere helft in het buitenland. De in Oekraïne geproduceerde transformatoren worden meteen ingezet om door Rusland vernielde exemplaren te vervangen. De transformatoren die in Polen en Roemenië worden gemaakt blijven daar totdat ze in Oekraïne nodig zijn, om geen risico te lopen dat ze al in de opslag worden vernield.
Het toonaangevende Britse opinieweekblad The Economist schrijft dat de Oekraïense ingenieurs goed werk hebben verricht door het energienetwerk te moderniseren. De afgedankte transformatoren zijn nog altijd beschikbaar, mocht er door nieuwe Russische aanvallen met raketten en drones een tekort ontstaan.
Energieminister Herman Haloesjtsjenko zegt dat Oekraïne afgelopen winter veel ervaring heeft opgedaan in het omgaan met de gevolgen van grootschalige aanvallen op het energienetwerk. Maar hij verwacht dat ook de Russen hebben bijgeleerd. Daarom zijn dringend meer luchtverdedigingssystemen nodig, aldus Haloesjtsjenko.
Er zijn nog andere problemen. Het energiebedrijf DTEK was voor de oorlog goed voor een kwart van de Oekraïense energieproductie. Toen had DTEK 60.000 medewerkers, waarvan er 5.000 nu in het leger vechten tegen de Russen. Nu werken noodgedwongen 250 vrouwen ondergronds in de kolenmijnen, terwijl dat voor de oorlog niet was toegestaan.
De door Rusland aangerichte schade aan het energienetwerk leidde er toe dat de Oekraïense huishoudens tussen 10 oktober en eind december afgelopen jaar gemiddeld vijf weken zonder elektriciteit zaten. Volgens de Verenigde Naties zou de Oekraïense energieproductie in april dit jaar met 51 procent zijn afgenomen vergeleken met februari vorig jaar.
Kernenergie voorziet in het merendeel van de energieproductie. Drie kerncentrales zijn nog altijd in Oekraïense handen, maar de kerncentrale van Zaporizja wordt sinds maart vorig jaar bezet door de Russen. Door het wegvallen van Europa's grootste kerncentrale is de totale nucleaire capaciteit met 44 procent afgenomen.
Bron: The Economist, foto: DTEK
Geen opmerkingen:
Een reactie posten