dinsdag 24 oktober 2023

Rusland kan oorlog blijven voeren 'op laag pitje'

De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) verwachten dat Rusland ook volgend jaar aan voldoende munitie kan komen om door te vechten in Oekraïne. Dat komt ook doordat Noord-Korea sinds kort munitie levert. Wel moet het Russische leger genoegen nemen met minder dan waar het vorig jaar over beschikte, aldus het ISW die het heeft over 'oorlog op een laag pitje'.

Directeur Ants Kiviselg van het Estlandse Centrum voor Militaire Inlichtingen schat in dat Rusland nog over zo'n 4 miljoen artilleriegranaten beschikt, wat het leger in staat stelt om nog een jaar door te vechten. Noord-Korea stuurt ongeveer 1.000 containers met elk 300 tot 500 artilleriegranaten. Kiviselg schat in dat Rusland daardoor beschikt over 300.000 tot 500.000 stuks munitie. Met een verbruik van zo'n 10.000 projectielen per dag komt dat neer dat het Russische leger daarmee een maand vooruit kan.

Westerse bronnen en satellietbeelden bevestigen dat Noord-Korea munitie verscheept naar Rusland nadat beide landen in september besloten tot meer militair-technische samenwerking. Het ISW gaat er vanuit dat de levering van munitie niet eenmalig is. 

En: 'De mate waarin de bondgenoten van Oekraïne het land blijven steunen om de Russische militaire druk te weerstaan zal beslissend zijn in 2024', aldus de analisten van het ISW.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: