donderdag 19 oktober 2023

'Russische kerk zet z'n eigen privélegertjes op'

De foto's van Russische priesters die wapens zegenen kennen we inmiddels, maar de Russisch-orthodoxe kerk gaat volgens de Oekraïense geheime dienst SSOe nog een flinke stap verder door vrijwilligers onder hun gelovigen te werven voor eigen privélegertjes à la Wagner. De SSOe heeft noemt als voorbeeld het militaire bedrijf Sint Andreas Kruis dat gerelateerd is aan de Marinekathedraal van Sint Nicolaas in Sint Petersburg. 

Bij de selectie van vrijwilligers wordt voorrang gegeven aan mannen die al in het leger hebben gezeten en beschikken over gevechtservaring. Ze worden getraind door speciale eenheden van het Russische leger. Dat gebeurt min of meer in het geheim op het ommuurde terrein van de kathedraal of op een afgelegen terrein elders. 

De privélegertjes van de Russisch-orthodoxe kerk worden gefinancierd door groepen dichtbij het Kremlin. De geldstroom gaat onder het mom van liefdadigheid en donaties voor de bouw van kerken naar de bankrekeningen van de Russisch-orthodoxe kerk. 

De kerk steunt de oorlog tegen Oekraïne. Patriarch Kirill zei eerder tegen gelovigen dat 'alle zonden worden vergeven' aan soldaten die sneuvelen in wat de Russen nog steeds 'een speciale militaire operatie' moeten noemen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: