donderdag 10 november 2022

Zelenski: 'Waag het niet om stuwdam op te blazen!'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Rusland gewaarschuwd dat het opblazen van de waterkrachtcentrale Kachovka een oorlogsverklaring is aan de hele wereld. Het Russische leger heeft de stuwdam in de rivier Dnipro al enige tijd geleden voorzien van explosieven, maar zei er tegelijkertijd bij dat Oekraïne de stuwdam zou willen opblazen. De stuwdam is nog de enige vaste en begaanbare verbinding tussen de westelijke en oostelijke oever van de Dnipro. 

Oekraïne vreest dat het Russische leger de dam opblaast nadat het z'n troepen heeft teruggetrokken van de westoever. Dat gaat voor een enorme overstroming zorgen, zij het vooral aan de oostkant. Ook bestaat het risico dat de - veel verder - stroomopwaarts gelegen kerncentrale van Zaporizja zonder koelwater komt te zitten als de stuwdam vernield is. 

In zijn dagelijkse videoboodschap zei Zelenski het volgende: 'Ik wil nogmaals iedereen waarschuwen die aan de touwtjes trekt in Moskou: een poging om de Kachovka waterkrachtcentrale op te blazen, om ons land onder water te zetten en de kerncentrale van Zaporizja zonder water te laten betekent een oorlogsverklaring aan de hele wereld. Bedenk wat jullie dan kan overkomen.'

De opperbevelhebber van de Russische troepen in Oekraïne kondigde gistermiddag de terugtrekking aan vanaf de westoever van de Dnipro, inclusief de stad Cherson. Het kantoor van president Zelenski zegt evenwel dat niets er nog op wijst dat de Russen zich daadwerkelijk terugtrekken. 

Nog altijd wordt gevreesd voor hevige gevechten als het Oekraïense leger de provinciehoofdstad binnen gaat. Er zijn meldingen dat Russische soldaten burgerkleding hebben aangetrokken en dat ze zich hebben verschanst in leegstaande woningen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: