woensdag 23 november 2022

Rusland valt opnieuw energievoorziening aan

Oekraïne is opnieuw getroffen door Russische raketaanvallen. In de hoofdstad Kyiv zijn zeker drie doden en drie gewonden gevallen door een aanval op een gebouw, melden de lokale autoriteiten. Ook uit andere delen van het land komen meldingen van explosies. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zijn zowel infrastructuur als gebouwen geraakt. Rusland heeft het Oekraïense elektriciteitsnet de afgelopen periode geregeld bestookt met aanvallen. 

In verschillende Oekraïense steden is de stroom uitgevallen. Het gaat om Charkiv, Dnipro, Mikolajiv, Poltava, Soemi, Odesa, Tsjerkasi, Zjitomir, Krivi Rih, Loetsk, Volin, Zaporizja en Vinnitsja. De kerncentrale bij de stad Joezhoukrajinsk in de provincie Mikolajiv werd uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld. 

Burgemeester Andri Sadovi van Lviv, in het westen van het land, zegt dat de hele stad zonder stroom zit. Ook uit buurland Moldavië komen meldingen van stroomuitval. Volgens de Moldavische vicepremier Andrei Spînu is er sprake van "massale stroomuitval" en werkt de netbeheerder aan herstel. Moldavië is zeer afhankelijk van buurlanden voor zijn elektriciteitsvoorziening.

De aanvallen werden uitgevoerd door tien Tu-95 bommenwerpers die elk zes raketten afvuurden. De Oekraïense luchtverdediging zou tenminste een raket onschadelijk hebben gemaakt. 

Het energiebedrijf Oekrenergo meldt dat de problemen met de elektriciteitsvoorziening niet snel zijn op te lossen. Vorst en ijzel bemoeilijken de herstelwerkzaamheden.

Bronnen: NOS.nl, Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: