maandag 28 november 2022

EU gaat helpen, 'al we weten nog niet hoe'

De Europese Unie gaat Oekraïne helpen om de winter door te komen. 'Wij beschouwen de situatie als gevolg van de voortdurende Russische raketaanvallen als een humanitaire ramp', zei buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Commissie voorafgaand aan een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. 

'Poetin blijft maar doorgaan met het bombarderen van Oekraïne. Poetin blijft proberen om van Oekraïne een zwart gat te maken - zonder elektriciteit, zonder verwarming - om er voor te zorgen dat de Oekraïners in het donker en in de kou zitten. Daarom moeten we doorgaan met onze hulp, er voor zorgen dat de Oekraïners dit aan kunnen. Dat kan van alles zijn: van elektrische apparatuur tot alles wat nodig is om de winter zonder stroom door te komen. Het is op dit moment nog moeilijk voor te stellen, maar dat is wat we gaan doen.'

De Europese Unie voorziet Oekraïne op basis van het Civil Protection Mechanism uit 2001 - een overeenkomst met acht landen buiten de EU om ze te helpen - al van onder meer generatoren, materialen om het vernielde energienetwerk te herstellen, verwarmbare tenten en slaapzakken. 

De EU-ministers gaan het hebben over de situatie in Oekraïne en Afghanistan, maar de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de situatie in Afrika en de ontwikkeling van de relatie van de Europese Unie met de Unie van Afrikaanse Staten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: