zaterdag 26 november 2022

Onder Stalin verhongerd, onder Poetin verkleumen

Oekraïne herdenkt vandaag de moedwillige hongersnood in de winter van 1932-'33 die aan miljoenen het leven kostte. Geen gezin was zonder slachtoffers. Omdat de Holodomor, zoals de Oekraïners de hongersnood noemen, lang werd verzwegen zijn er geen exacte cijfers bekend. Geschat wordt dat tussen de vier en zeven miljoen Oekraïners de hongerdood zijn gestorven.

Pas sinds 2014 worden de slachtoffers elk jaar op de laatste zaterdag van november herdacht. Dat gebeurt door aan het eind van de middag een kaars voor het raam te zetten. Onder de huidige omstandigheden is dat bizar, want door de Russische raketaanvallen moeten veel Oekraïense huishoudens zich dagelijks zien te redden met kaarslicht. Zoals de Oekraïners onder Stalin verhongerden, verkleumen ze nu onder Poetin. Wranger kan het niet op een dag als deze. 

Op 7 december 2016 vroeg het parlement aan andere landen om de Holodomor te erkennen als genocide van de Oekraïense bevolking. Tot nu toe hebben 22 landen dat inderdaad gedaan. Duitsland staat op het punt de Holodomor als genocide te erkennen, Nederland maakt daartoe nog altijd geen aanstalten.

Geen opmerkingen: