dinsdag 22 november 2022

Invallen in kloosters Russisch-orthodoxe kerk

De Oekraïense geheime dienst (SBOe
) is vanmorgen binnengevallen in het Kyiv-Petsjerk Lavra, een duizend jaar oud klooster in de hoofdstad Kyiv. Aanleiding waren vermoedens van gebruik van het complex voor het verbergen van Russische sabotage- en spionagegroepen. Het Kyv-Petsjerk Lavra was voor het begin van de oorlog de hoofdzetel van de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne.

De inval, in samenwerking met de politie en Nationale Garde, past volgens de geheime dienst 'in het systematische werk van de SBOe om ondermijnende activiteiten van de Russische speciale diensten in Oekraïne tegen te gaan.'

Aanleiding waren vermoedens van het gebruik van het complex 'voor het verbergen van sabotage- en spionagegroepen, buitenlandse burgers en wapens', luidt het in een verklaring van de SBOe. Die wil de bevolking naar eigen zeggen beschermen tegen provocaties en terroristische daden 'met de directe deelname van kerkelijke vertegenwoordigers'. Gelet op de Russische agressie neemt het risico op het plegen van terroristische daden, sabotage en gijzeling volgens de geheime dienst toe, vooral op plaatsen met een grote concentratie van burgers.

Alle acties vinden volgens de geheime dienst plaats binnen de grenzen van de huidige wetgeving. 'We benadrukken dat de SBOe zich bij haar activiteiten houdt aan het principe van onpartijdigheid ten opzichte van de activiteiten van elke religieuze instelling en het recht van elke burger op vrijheid van wereldbeeld en religie respecteert, zoals gedefinieerd in de grondwet van Oekraïne.'

De Russisch-orthodoxe kerk zelf noemt de inval door de veiligheidsdiensten en politie intimidatie. ,,Net als vele andere gevallen van vervolging van gelovigen sinds 2014 in Oekraïne, zal deze daad van intimidatie van gelovigen vrijwel zeker onopgemerkt blijven door degenen die zichzelf de internationale mensenrechtengemeenschap noemen'', zei woordvoerder Vladimir Legoida. Het hoofd van de Russische kerk, Patriarch Kirill, heeft zijn steun betuigd aan wat Moskou de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt.

De Oekraïense veiligheidsdiensten voerden in het noordwesten van het land controles uit bij nog twee kloosters en andere religieuze instellingen. Het betreft het klooster van de Koretski Heilige Drieëenheid en de gebouwen van Sarni-Polissja Diocees, beide in de provincie Rivne.

Bronnen: AD.nl, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: