donderdag 17 november 2022

Kremlin erkent dat het 'onwillig' Oekraïne straft

Het Kremlin geeft toe dat het Oekraïne straft voor de weigering om te onderhandelen door de energievoorziening kapot te schieten en daardoor miljoenen Oekraïners in donker en kou zet. Woordvoerder Dmitri Peskov zei vandaag dat de voortdurende aanvallen alles te maken hebben 'met de onwillige houding van Oekraïne om te onderhandelen over een oplossing en in het bijzonder het niet nakomen van eerdere afspraken'. Om er aan toe te voegen: 'En dan zijn dit de gevolgen.' 

Met andere woorden: het Kremlin wil de Oekraïense president Volodimir Zelenski dwingen om te gaan onderhandelen. Dat is in het belang van Rusland dat nederlaag op nederlaag lijdt en snakt naar een adempauze om daarna weer hard toe te slaan.

Met het niet nakomen van afspraken doelde Peskov op de Minsk-akkoorden die een einde moesten maken aan de oorlog met de 'separatisten' in Oost-Oekraïne. Voor Oekraïne waren het wurgakkoorden, waardoor Rusland zich de Donbas grotendeels zou toe-eigenen. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski legde dinsdag een vredesplan voor aan de G20-top met de toevoeging dat als 'Rusland het maar moet laten zien als het zegt dat het deze oorlog wil beëindigen'. Rusland reageerde daar op met tien raketten voor elk van de tien punten van Zelenski's vredesplan. Het was de grootste raketaanval van Rusland sinds het begin van de oorlog. Tien miljoen Oekraïners zaten vervolgens urenlang zonder elektriciteit, verwarming en mobiel internet.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: