woensdag 16 november 2022

'Rusland is hoe dan ook verantwoordelijk'

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft vanmiddag op een persconferentie gezegd dat Rusland hoe dan ook schuldig is aan het incident waarbij twee Poolse burgers gistermiddag om het leven kwamen. 'Laat duidelijk zijn dat dit niet de schuld van Oekraïne is. Rusland draagt alle verantwoordelijkheid omdat het maar blijft doorgaan met de oorlog tegen Oekraïne', zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen in Brussel.

Er wordt vooralsnog van uitgegaan dat het niet om een Russische raket ging, maar om een raket van de Oekraïense luchtverdediging, maar het onderzoek is nog niet afgerond. De Poolse president Andrzej Duda zei eveneens vanmiddag op een persconferentie dat het voorval niet wordt gezien als een aanval op Polen. Net als Stoltenberg legde ook Duda de schuld bij Rusland dat gisteren 96 raketten afvuurde op Oekraïne, ook in de grensprovincie Lviv.

De Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne wil bij het onderzoek naar de raket betrokken worden. Secretaris Oleksi Danilov wil niet zomaar geloven dat het om een Oekraïense raket gaat. 'Wij willen het bewijs zien. In ruil daarvoor overhandigen wij het bewijs dat hier een Russische raket bij betrokken was', meldt hij op Twitter.

Bronnen: Interfax, Ukrinform, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: