woensdag 16 november 2022

CEO Ukrenergo: 'We krijgen moeilijke dagen'

Er volgen na de grootste Russische raketaanval tot nu toe een paar moeilijke dagen. Dat zegt Volodimir Koedritski, de CEO van het energiebedrijf Ukrenergo. Niet alleen werken zijn mensen dag en nacht door om de schade aan het elektriciteitsnet te herstellen, maar het wordt de komende dagen ook gevoelig kader en daarmee neemt het elektriciteitsgebruik toe.

Het moeilijkst is de situatie in het westen van Oekraïne, maar ook in het midden en noordoosten is veel schade door de Russische raketten. Een blackout, het volledig uitvallen van het elektriciteitsnet, kon worden voorkomen door de stroomvoorziening tijdelijk stil te leggen. 

'Om de komende dagen goed door te komen, vragen wij iedereen om begrip voor de noodzakelijke stroomonderbrekingen en om spaarzaam te blijven', aldus Koedritski. Hij vraagt de Oekraïners ook om voorbereid te zijn op die stroomonderbrekingen met voldoende water, opgeladen smartphones en powerbanks. 

Aanvankelijk zaten 10 miljoen Oekraïense huishoudens zonder electriciteit, inmiddels zijn dat er nog 2 miljoen. Vanmorgen ging het luchtalarm weer af in heel Oekraïne gedurende een half uur. Er zijn geen berichten over nieuwe raketaanvallen.

Bron: Ukrajinski Pravda

Geen opmerkingen: