dinsdag 15 november 2022

'Marioepol sterft langzaam onder bezetting'

Er sterven elke week 150 inwoners van de door de Russen bezette en vernielde stad Marioepol. Dat is vier- tot vijfmaal zoveel als voor de oorlog. 'De stad sterft langzaam onder deze bezetting', zegt het Oekraïense stadsbestuur (in ballingschap) in een persbericht. Er worden nu ook nog maar vijf of zes kinderen per week geboren, terwijl dat er voor het begin van de Russische invasie ongeveer vijftig waren.

In augustus zei Petro Andrjoesjtsjenko, adviseur van de burgemeester van Marioepol, dat het sterftecijfer fors omhoog is gegaan. Een op de vier patiënten in de ziekenhuizen overlijdt. In september meldde Andrjoesjtsjenko dat de Russische bezetters meer politieagenten en militairen inzetten en dat ze waren begonnen met het oppakken van inwoners die er blijk van geven dat ze tegen de Russen zijn. 

Vorige maand maakte het stadsbestuur duidelijk dat er nog altijd mensen in tenten wonen en dat ze op houtvuurtjes hun maaltijden bereiden. Hun huizen zijn verwoest door het oorlogsgeweld en de Russische bezetters nemen niet de moeite om ze aan ander onderdak te helpen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: