dinsdag 29 november 2022

NAVO-overleg over winterhulp aan Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen ontmoeten elkaar aan het begin van de middag in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Ze gaan het hebben over hoe Oekraïne de komende tijd praktisch kan worden gesteund. Ook de verdere omgang met Rusland is onderwerp van gesprek. Namens Nederland is minister Wopke Hoekstra in Boekarest. De Oekraïense minister Dmitro Koeleba wordt vanavond verwacht bij het overleg.

In Boekarest zijn verder gesprekken over de energievoorziening van Oekraïne. Daar doen de G7-landen aan mee. De energievoorziening is steeds vaker het doelwit van Russische aanvallen. 

De Amerikaanse minister Antony Blinken kondigt naar verwachting nieuwe hulp aan om langdurige stroomuitval te voorkomen. Oekraïne moet volgens hem in staat worden gesteld om problemen op het net snel te verhelpen. Hij roept andere landen op om ook spullen daarvoor te leveren. 

Koeleba zei gisteravond tijdens een persconferentie met zijn ambtgenoten van Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden dat Oekraïne dringend behoefte heeft aan materiaal om transformatorstations te herstellen, aangezien die het grootste deel van het energienetwerk vormen. Hij blijft ook vragen om meer luchtverdedigingssystemen, omdat het voorkomen van nieuwe vernielingen door Russische raketten nu eenmaal beter is dan steeds opnieuw repareren.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: