donderdag 17 november 2022

Oekraïense experts mogen ook naar Przewodów

Oekraïense specialisten zijn alsnog welkom bij het onderzoek naar de toedracht van de raketinslag in het Poolse dorp Przewodów waarbij twee medewerkers van een landbouwbedrijf om het leven kwamen. Dit heeft president Volodimir Zelenski gezegd. Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat het een Oekraïense raket was die uit koers is geraakt. Oekraïne werd dinsdag met maar liefst 96 Russische raketten aangevallen waarbij opnieuw veel schade aan de energievoorziening werd aangericht.

'Niemand kan nog voor de volle honderd procent zeggen wat er precies is gebeurd. Ik ben er zeker van dat het een Russische raket was. We zijn er in elk geval dankbaar voor dat we er niet van worden beschuldigd dat we Polen hebben aangevallen terwijl we bezig waren om alle Russische raketten onschadelijk te maken', aldus Zelenski.

Eerder had Jakub Kumoch, hoofd van het bureau voor buitenlandse zaken van de Poolse president Andrzej Duda, gezegd dat een onderzoeksteam van Poolse en Amerikaanse experts in Przewodów aan het werk is gegaan en dat er ook een verzoek binnen was gekomen van Oekraïne om deskundigen te mogen sturen. 

Kumoch zei er meteen bij dat 'niemand Oekraïne er van beschuldigt dat het met opzet Pools grondgebied heeft beschoten'. Ook president Duda gaat uit van een ongeluk.

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken vanmorgen in een telefoongesprek bedankt voor het sturen van acht NASAM's. Dit luchtverdedigingssysteem bleek dinsdag buitengewoon effectief bij het neerhalen van Russische kruisraketten met een honderd procent score. Koeleba vroeg ook maar meteen om Patriots, een eveneens geavanceerd luchtverdedigingssysteem dat ook in gebruik is bij het Nederlandse leger. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: