maandag 14 november 2022

ISW verwacht heviger strijd in provincie Donetsk

Het Institute for the Study of War (ISW) verwacht dat de 
strijd in de provincie Donetsk in de komende weken heviger wordt als het Russische leger meer gemobiliseerde manschappen daar naartoe haalt en ook de troepen die afgelopen week zijn teruggetrokken uit het westelijke deel van de provincie Cherson. Oekraïne wordt daardoor genoodzaakt om eveneens te hergroeperen. 

Het ISW verwacht desondanks niet dat de Russen veel vooruitgang gaan boeken. Eerder wisten ze ten koste van veel slachtoffers nog even voet aan de grond krijgen in de stad Bachmoet, maar de Russische soldaten blijken slecht getraind, slecht uitgerust en ze slaan ook snel op de vlucht als ze veel tegenstand ondervinden. De soldaten die maandenlang achtereen aan het front hebben gezeten zijn moedeloos geworden door de grote verliezen die ze hebben geleden, zowel in manschappen als in materieel. 

Ze vormen ook geen eenheid. In de provincie Donetsk vechten soldaten van het reguliere leger samen met gemobiliseerde soldaten, met huurlingen van Wagner, vrijwillige reservisten (BARS), de milities van de 'volksrepublieken', de Tsjetsjeense eenheden van Ramzan Kadirov en ook nog eens vrijwilligersbataljons. Dit ratjetoe van strijders heeft volgens het ISW aanzienlijk minder slagkracht dan reguliere legereenheden van diezelfde omvang.

'Het valt echt niet te verwachten dat de Russische commandant Soerovikin hiervan een eenheid kan maken die in staat is een grootschalig offensief te beginnen, vooral ook omdat hij niet eens de tijd neemt (of krijgt) om er een coherent geheel van te maken. Deze vreemde mix van strijdkrachten kan wellicht een succesje boeken door de grote overmacht aan manschappen, maar het Oekraïense leger zal ze in de komende maanden ongetwijfeld terug weten te dringen naar waar ze eerder zijn begonnen.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: