vrijdag 11 november 2022

Inwoners Cherson wachten vol ongeduld op leger

Het Oekraïense leger heeft de stad Cherson bereikt, naar verluidt zijn de eerste soldaten al op weg naar het centrum. Wel is het nog oppassen, want er zouden zich sluipschutters in burger in de stad bevinden. Intussen gaan inwoners de straat op, soms met vlaggen. Volgens de lokale nieuwssite Most komen er steeds meer inwoners naar het Vrijheidsplein waar het acht maanden geleden tot protesten tegen de Russische bezetters kwam. 

Het Russische ministerie van Defensie kwam aan het eind van de ochtend met het bericht dat de terugtrekking van het leger van de westoever van de Dnipro reeds is voltooid. Eerder nog werd ervan uitgegaan dat de terugtrekking een week in beslag zou nemen. Volgens het ministerie zijn geen militaire voertuigen of wapens verloren gegaan. Ook zouden alle Russische soldaten de rivier over zijn gestoken, zonder verliezen.

De leefomstandigheden in Cherson zijn slecht. 'Er is amper brood te krijgen, ook is er weinig brandstof voorhanden. Er is al een week geen elektriciteit, terwijl de bakkerij niet zonder kan. Het is allemaal de schuld van de bezetters', zegt Serhi Chlna, een van de provinciebestuurders. Hij zegt dat er geen mobiel telefoonverkeer mogelijk is. Wel zijn er plekken in de stad waar soms even verbinding, maar het signaal is zo zwak dat alleen sms'jes verzonden en ontvangen kunnen worden.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Interfax

    Geen opmerkingen: