donderdag 24 november 2022

Zelenski: 'Rusland pleegt energieterreur'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteravond laat de VN-Veiligheidsraad toegesproken. De raad was op verzoek van Oekraïne in spoedzitting bijeengekomen, waarbij Zelensky de landen via een videoverbinding toesprak. 'We hebben vandaag 70 raketten op ons af gekregen en dat is slechts één dag', aldus de Oekraïense president.

Hij vroeg de raad zich hard uit te spreken tegen de aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Door die aanvallen viel op veel plaatsen gisteren de stroom uit, wat weer leidt tot problemen met de drinkwatervoorziening en de verwarming. Bij de beschietingen zijn volgens de president ook scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en woonwijken getroffen. 'Dat is de Russische formule voor terreur', zei Zelenski.

Hij noemde de aanvallen 'misdaden tegen de menselijkheid', volgens hem wil Oekraïne een 'stevige reactie' van de wereld zien. Overigens is het onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen in een officiële verklaring zal veroordelen omdat Rusland vetorecht heeft.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: