dinsdag 22 november 2022

Bijna alle energiecentrales hebben schade

Bijna alle elektriciteitscentrales, ook de grote waterkrachtcentrales zijn inmiddels beschadigd door de Russische raketaanvallen van de afgelopen weken. Ook bijna alle grote transformatorstations hebben schade. 'Soms werden ze meerdere keren geraakt. Drie, vijf en zelfs acht keer. We kunnen alleen maar constateren dat er enorme schade is aangericht', zegt Volodimir Koedritski, voorzitter van de raad van bestuur van het energiebedrijf Oekrenergo. 

Na elke grote aanval kost het enige tijd om de meeste huishoudens weer van stroom te voorzien. Vervolgens hebben de onderhoudstechnici van Oekrenergo nog een tot drie dagen nodig om de boel weer wat op orde te krijgen. Wel zijn dan nog geplande onderbrekingen van de stroomvoorziening nodig om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Sinds zaterdag zijn deze geplande onderbrekingen bij Oekrenergo weer ingekort, maar de situatie blijft volgens Koedritski moeilijk. 

Koedritski ging tijdens zijn persconferentie ook in op de manier waarop de Oekraïense energiebedrijven zich hadden voorbereid op de reeds verwachte Russische aanvallen. 'We hebben er op geoefend, zodat we precies wisten wat we moesten doen om de het stroomnetwerk weer snel aan de praat te krijgen.' Niet alleen de leveranciers van elektriciteit, maar ook die van andere noodzakelijke voorzieningen als de stadsverwarming en de overheid bereidden zich voor op noodsituaties. 

Na zes aanvalsgolven met Russische raketten is volgens Koedritski gebleken dat de Oekraïense energievoorziening wel tegen een stootje kan. 'Het is dus niet zo dat we op enig moment helemaal zonder elektriciteit komen te zitten', meent hij. 'Het hangt van de omvang van volgende aanvallen af, maar ook hoe effectief onze luchtverdediging is. Bij de laatste grote raketaanval was de reactie van de luchtverdediging uitstekend, maar kon toch niet voorkomen worden dat veel schade werd aangericht aan elektriciteitscentrales en transformatorstation.'

Ondanks de steeds effectiever wordende luchtverdediging en de hardwerkende onderhoudstechnici van de energiebedrijven moeten de Oekraïners voorbereid zijn op grootschalige stroomuitval, mogelijk zelfs voor langere tijd. 'Ik denk dat ze inmiddels wel weten wat ze moeten doen. Zorgen voor voldoende water, opgeladen powerbanks, warme kleding. Zo moeten we de komende maanden door zien te komen.'

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: