maandag 28 november 2022

Russen versterken hun positie op Kinburn Spit

Russische troepen brengen versterkingen aan op de Kinburn Spit, een strategische landengte op de plek waar de rivier Dnipro uitmondt in de Zwarte Zee. Het duidt er volgens het Institute of the Study of War (ISW) op dat ze een Oekraïense aanval verwachten. Voor Oekraïne is de Kinburn Spit interessant omdat ze van daaruit de aanval kunnen inzetten op de door de Russen bezette deel van de provincie Cherson ten oosten van de Dnipro. 

Het Russische leger heeft zich na de val van de stad Cherson teruggetrokken op de oostoever, waar het zich heeft voorbereid op een aanval vanuit het noorden, in het bijzonder via de stuwdam Nova Kachova. Een Oekraïens offensief via de Kinburn Spit kan de Russen verrassen, maar ze lijken er volgens het ISW dus op voorbereid.

Het grootste deel van de Kinburn Spit is een natuurreservaat. De landengte lijkt bij de provincie Cherson te horen, maar dat is toch niet het geval. De Kinburn Spit is het laatste deel van de provincie Mikolajiv dat nog niet bevrijd is van de Russen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: