dinsdag 29 november 2022

Oekraïne wacht in spanning op raketaanvallen

De angst voor een nieuwe Russische rakettenregen in de komende uren of dagen zorgt soms voor bravoure bij Oekraïense functionarissen. Zoals bij Joeri Ihnat, senior woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, tegenover journalisten: 'Ik wil je eraan herinneren dat we het ergste al hebben meegemaakt in februari-maart, toen honderden raketten elke dag op onze hoofden vlogen. We hebben het allemaal gezien, hoe kunnen we nog iets laten schrikken? Dit is terrorisme. De luchtmacht is klaar om luchtaanvallen af ​​te slaan.'

Het energiebedrijf DTEK kondigde vanmorgen aan dat zijn technici eindelijk alle schade hadden hersteld van een golf van raketaanvallen op woensdag 23 november, waardoor tientallen miljoenen Oekraïners 48 tot 60 uur zonder elektriciteit zaten. 

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zei in een televisie-interview op maandagavond dat Oekraïne niet zal toestaan ​​dat de Russische president Vladimir Poetin de burgers krijgt, en dat de feesttraditie van het opzetten van 'de nationale kerstboom' op het Majdan-plein in de hoofdstad zal plaatsvinden zoals in voorgaande jaren.

Stroomtekorten en elektriciteitsonderbrekingen zullen waarschijnlijk de hele winter aanhouden en inwoners van Kyiv die daartoe in staat zijn, kunnen maar beter de stad verlaten naar plattelandsdorpen met houtgestookte verwarming of bij familie buiten Oekraïne gaan wonen, zei hij.

Oekraïense sociale media voorspelden vanochtend op grote schaal hernieuwde Russische raketaanvallen in de komende uren of dagen. Reala Vojna (een site met veel militaire info) meldt, zonder overigens bewijs te leveren, dat de aanvallen over twee dagen komen in golven van elk 200 raketten. Trocha (gericht op de energievoorziening) zegt dat de aanvallen Oekraïne voor minstens twee of drie dagen in een black-out zouden brengen.

Yevhen Karas, een vooraanstaand politiek analist, meldde rond het middaguur dat er bommenwerpers waren opgestegen vanaf een basis in het zuidwesten van Rusland. Hij kon niet zeggen of het een oefening betreft of dat de gevreesde aanvallen in aantocht zijn. 

Sommige Oekraïense informatieplatforms waarschuwen voor paniek. Het doorgaans betrouwbare Spravdi schrijft: 'Er zijn geruchten over een superkrachtige raketaanval die wordt voorbereid door Rusland. Het is maar beter om de geruchten niet te geloven en niet in paniek raken. De Russen kunnen zich zeker voorbereiden op een nieuwe massale aanval op Oekraïne... maar de luchtverdediging staat klaar en zullen er alles aan doen om ons te verdedigen.'

Bron: Kyiv Post, foto Vitali Klitsjko: CNN

Geen opmerkingen: