maandag 7 november 2022

VS onderhandelt in het geheim met Rusland

De Amerikanen hebben in het geheim met Rusland onderhandeld om de spanningen af te bouwen rond de mogelijke inzet van kernwapens in Oekraïne. Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan voerde vertrouwelijke gesprekken met zijn Russische tegenhanger en een andere topadviseur van president Vladimir Poetin. De contacten moesten de kans op een nucleair conflict verminderen, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De gesprekken vonden plaats toen de regering in Moskou steeds vaker de inzet van kernwapens en radioactief besmette, zogenoemde vuile bommen ter sprake bracht. De Russen beschuldigden Oekraïne herhaaldelijk ervan vuile bommen te willen gebruiken, maar Moskou leverde geen bewijs voor die bewering. 
Het internationale atoomagentschap IAEA bezocht afgelopen week drie plekken waar volgens Rusland die 'vuile bommen' aanwezig zouden zijn. Er werd niets gevonden.

Het Institute for the Study of War zei in zijn laatste beoordeling dat de Russische dictator Vladimir Poetin en belangrijke functionarissen van het Kremlin aanvankelijk hun verwijzingen naar het gebruik van kernwapens hadden verhoogd vanaf de annexatietoespraak van Poetin op 30 september en in de loop van oktober, waarschijnlijk .

Het Institute for the Study of War zegt vandaag dat de Russische president Vladimir Poetin en belangrijke functionarissen van het Kremlin hun dreigementen met kernwapens aanvankelijk opvoerden na de annexatietoespraak van Poetin op 30 september en in de loop van oktober, 'waarschijnlijk om Oekraïne onder druk te zetten in onderhandelingen en om de westerse steun voor Kyiv te verminderen'. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter op 2 november een verklaring uitgegeven over 'het voorkomen van een nucleaire oorlog waarin geen winnaars kunnen zijn'.

'De retorische verschuiving van het Kremlin geeft aan dat hoge Russische militaire commandanten en elementen van het Kremlin zich waarschijnlijk tot op zekere hoogte bewust zijn van de enorme kosten voor weinig operationeel gewin dat Rusland zou maken voor het gebruik van kernwapens tegen Oekraïne of de NAVO", meent het ISW.

Bronnen: AD.nl, Interfax, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: