dinsdag 8 november 2022

'We hebben nooit geweigerd om te onderhandelen'

Oekraïne wil alleen onderhandelen als Rusland z'n troepen terugtrekt en de schade vergoedt die het in de afgelopen maanden heeft aangericht. Tegelijkertijd is onderhandelen over vrede met de Russische president Vladimir Poetin geen optie. 'Is Poetin bereid om te praten? Dat is duidelijk niet het geval. Daarom zijn alleen bereid om te onderhandelen met zijn opvolger', aldus Michailo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Podoljak reageerde op Twitter op berichten dat steeds vaker wordt aangedrongen op onderhandelingen om de oorlog te beëindigen. 'Dit is belangrijk: Oekraïne heeft nooit geweigerd om te onderhandelen. Onze onderhandelingspositie is welbekend, bij iedereen.' 

Op 30 september zei president Zelenski dat hij open staat voor gesprekken over vrede, maar niet met Poetin. Diezelfde dag bekrachtigde de president het besluit van de Nationale Veiligheidsraad dat er onmogelijk valt te onderhandelen met Vladimir Poetin. Afgelopen vrijdag noemde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een bezoek aan Kyiv de voorwaarden van het Kremlin om te onderhandelen onacceptabel. Volgens Sullivan moeten eerst de Russische troepen weg van Oekraïens grondgebied en dan kan er pas gepraat worden.

Tegelijkertijd meldde de Washington Post op basis van ongenoemde bronnen dat de Amerikaanse regering achter de schermen de Oekraïners ervan probeert te overtuigen om hun bereidheid tot onderhandelen te tonen en de weigering om te praten publiekelijk in te trekken.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: