donderdag 10 november 2022

Buitenlandse hulp bij identificatie oorlogsdoden

Er worden ruim 4.300 Oekraïners vermist. Daar staat tegenover dat het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de taak staat om van meer dan 2.000 doden de identiteit vast te stellen. Dat is een flinke opgave, omdat het Oekraïne ontbreekt aan voldoende DNA-tests en de forensische laboratoria om de identiteit vast te stellen aan de hand van DNA-tests. 

De Amerikaanse regering heeft inmiddels een mobiel laboratorium aan Oekraïne geleverd waarmee op grote begraafplaatsen in de provincie gewerkt kan worden. Maar volgens onderminister Meri Akopjan zijn er zoveel doden waarvan de identiteit nog moet worden vastgesteld dat tientallen van zulke mobiele forensische laboratoria nodig zijn. De Duitse regering heeft 80.000 DNA-tests geleverd ter waarde van een kleine 2 miljoen euro.

Duitsland heeft ook 7,6 miljoen euro gegeven aan de Internationale Commissie voor Vermiste Personen om Oekraïners op te sporen die na het begin van de Russische invasie worden vermist. Ook worden Oekraïense forensische deskundigen en onderzoekers opgeleid. 

Volgens Oleh Kotenko, belast met de opsporing van vermiste persoen, zijn bij een hulplijn sinds mei 30.000 telefoontjes binnen gekomen. Eind september waren ruim 4.300 Oekraïners officieel vermist.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: