dinsdag 22 november 2022

IAEA: nu geen zorgen over veiligheid kerncentrale

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) maakt zich nu geen extra zorgen over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, die in Russische handen is. Afgelopen weekend werden er explosies gemeld bij de centrale op Oekraïens grondgebied. Volgens het atoomagentschap zijn er gisteren en eergisteren zo'n twaalf explosies bij de centrale zijn geweest. Wie daarvoor verantwoordelijk is, is niet duidelijk. De Russen en Oekraïners wijzen naar elkaar. 

Het IAEA heeft de explosies zelf vastgesteld en zegt dat een koelvijver, een kabel naar een reactor en een brug naar een andere reactor zijn geraakt. IAEA-topman Rafael Mariani Grossi riep de verantwoordelijken voor de aanvallen op daar direct mee te stoppen. Volgens het agentschap is de wereld ontsnapt aan een ramp. 

Het Russische leger bezet de kerncentrale al sinds maart. Er zijn veel soldaten op het terrein, maar ook wapens en munitie waarmee het Oekraïense leger met regelmaat wordt bestookt. De Russische legercommandant dreigde eerder om de kerncentrale op te blazen als de Oekraïners proberen die terug te veroveren.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: