woensdag 16 november 2022

Nog geen duidelijkheid over raketinslag Polen

Over de herkomst van de raket die gistermiddag is ingeslagen in het Poolse dorp Przewodów, op de grens met Oekraïne, is nog geen duidelijkheid. Maar er zijn aanwijzingen dat het explosief niet door Rusland is afgevuurd. 
Uit het eerste onderzoek blijkt dat de raket door Oekraïne is ingezet om een inkomende Russische raket in het grensgebied met Polen te onderscheppen, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen persbureau AP.

Rusland voerde gisteren luchtaanvallen uit op elektriciteitsvoorzieningen in Oekraïne. Daardoor zitten zeven miljoen huishoudens in het land zonder stroom. Kiev zegt dat het de zwaarste aanvallen waren sinds het uitbreken van de oorlog, eind februari. Ook de stroomvoorziening in buurland Moldavië is erdoor getroffen.

De inslag in NAVO-lidstaat Polen heeft tot grote internationale spanningen geleid. Als toch zou blijken dat Rusland de raket doelbewust op Polen heeft afgevuurd kan dat tot gevolg hebben dat het bondgenootschap militair reageert, omdat de aanval wordt beschouwd als een aanval op alle NAVO-landen, maar zover lijkt het dus niet te komen.

Polen heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen om uitleg te geven over het incident. Rusland ontkent dat het een raketaanval heeft uitgevoerd op Polen en het hoofd van de Russische vertegenwoordiging bij de VN spreekt zelfs van een poging om een militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland uit te lokken, '
met alle consequenties van dien voor de wereld', aldus Dmitri Poljanski op Telegram.

Een bron bij de NAVO heeft tegen de Amerikaanse tv-zender CNN gezegd dat een vliegtuig van het bondgenootschap radarbeelden heeft van de raket die in Przewodów terecht kwam. De beelden zouden zowel aan de NAVO als aan Polen zijn gegeven. Vliegtuigen van de NAVO-landen surveilleren dagelijks om de situatie in Oekraïne in de gaten te houden.

Bronnen: NOS.nl, CNN

Geen opmerkingen: