donderdag 17 november 2022

Driemaal levenslang, eenmaal vrijspraak MH17

Tegen drie verdachten van de aanslag op MH17 is vanmiddag bij verstek levenslang uitgesproken. De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat ze een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en commandant Leonid Chartsjenko. Oleg Poelatov werd vrijgesproken. De veroordeelden moeten in totaal 16 miljoen euro schadevergoeding aan de nabestaanden betalen.

Girkin, Doebinski en Chartsjenko worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van alle 298 inzittenden, onder hen bijna 200 Nederlanders. Het vliegtuig was voorafgaand aan de ramp die op 17 juli 2014 plaatsvond in Oost-Oekraïne vertrokken van Schiphol en onderweg naar Maleisië. In Oost-Oekraïne was, ook toen, een gewapend conflict gaande.

De rechtbank ziet een 'overvloed aan bewijs' dat MH17 met een Buk-raket is neergehaald. De rechtbank noemde onder meer foto's van een rookspoor, satellietgegevens van het weiland met klaarblijkelijke brandsporen, zendmastgegevens en de verklaringen van een anoniem gebleven getuige.

Volgens de rechtbank is het ook 'ondenkbaar' dat deze hoeveelheid bewijsmateriaal zou zijn 'gefabriceerd'. In de wrakstukken van het vliegtuig en in de lichamen van de inzittenden zijn ook vlindervormige fragmenten gevonden die in Buk-raketten zitten.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: