zaterdag 5 november 2022

Haperend Starlink probleem voor leger Oekraïne

Oekraïense troepen hebben de afgelopen dagen communicatieproblemen ondervonden vanwege storingen bij de satelliet-internetdienst Starlink van miljardair Elon Musk, vertellen bronnen aan nieuwszender CNN. Mogelijk ligt de oorzaak bij een tekort aan financiering voor de Starlink-verbinding van SpaceX. Het ruimtebedrijf onderhandelt met het Amerikaanse ministerie van Defensie over wie de rekening van de verbinding in Oekraïne moet betalen, zeggen bronnen tegen CNN.

Ongeveer 1300 Starlink-terminals zouden in de afgelopen week offlinezijn gegaan, aldus CNN. Met behulp van in totaal zo'n 25.000 terminals kan Oekraïne via een satellietverbinding blijven communiceren op het moment dat mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen uitvallen als gevolg van de oorlog. Bondgenoten van Oekraïne, waaronder de VS, Polen en het Verenigd Koninkrijk, betalen het onderhoud van 11.000 Starlink-terminals.

Vraag is nu wie de 14.000 andere Starlink-terminals blijft betalen. De maandelijkse onderhoudskosten per eenheid kunnen oplopen tot 4.500 dollar (ruim 4.500 euro). Een bron binnen het Amerikaanse Pentagon zegt tegen CNN dat er onderhandelingen met SpaceX gaande zijn over het financieren van de verbinding in Oekraïne. De recente storingen worden omschreven als een ,'aanzienlijk probleem' voor de Oekraïense strijdmacht. De terminals zouden losgekoppeld zijn vanwege geldgebrek.

In september waarschuwde SpaceX het Amerikaanse ministerie van Defensie dat het al 100 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro) had uitgegeven aan de verbinding in Oekraïne en dat het bedrijf dat niet voor onbepaalde tijd zou kunnen volhouden. SpaceX verzocht het Pentagon een deel van de financiering over te nemen.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen: