woensdag 30 november 2022

'Eind december zijn 100.000 Russen gesneuveld'

President Volodimir Zelenski verwacht dat eind december 100.000 Russische soldaten zijn gesneuveld in Oekraïne. 'En God mag weten hoeveel huurlingen daar nog bovenop komen. Oekraïne zal volhouden. We zullen er samen alles aan doen om iedereen die verantwoordelijk is voor deze smerige oorlog op een dag daarvoor terecht moet staan', aldus Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap.

De president erkende dat de situatie aan het front moeizaam blijft. Ondanks hun hoge verliezen blijven de Russen terreinwinst te boeken in de provincie Donetsk, willen ze weer voet aan de grond krijgen in Loehansk en Charkiv. Ook zijn er bewegingen aan het zuidelijke front.

'Maar we houden stand en, het belangrijkste, we zorgen er voor dat we hun plannen blijven dwarsbomen. Ze zeiden dat ze de hele provincie Donetsk zouden veroveren. Dat zeiden ze in het voorjaar, zomer en herfst... Inmiddels is de winter daar. Ze zetten daar stoottroepen in en verliezen daar dag na dag honderden gemobiliseerde soldaten en huurlingen.'

Inmiddels zouden 88.800 Russische soldaten zijn gedood bij gevechten. Alleen al gisteren kwamen er weer circa 500 doden bij. Volgens de Oekraïense generale staf zouden afgelopen week 720 Russische soldaten gewond zijn opgenomen in ziekenhuizen in de stad Donetsk. Ook zou in de bezette stad Horlivka een lokaal ziekenhuis zijn omgezet in een militair hospitaal. Burgers worden daar nu geweerd omdat het medisch personeel de handen vol heeft aan de gewonde soldaten.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: