maandag 28 november 2022

Belgische minister Lahib weer welkom in Kyiv

Hadja Lahib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, was in het weekeinde samen met premier Alexander De Croo in Kyiv, waar ze zaterdag met president Volodimir Zelenski spraken en gisteren de stad Borodjanka bezochten. Het bezoek had een bijzonder tintje, want Lahib was lange tijd niet welkom in Oekraïne. 

Toen zij nog journalist was, bezocht ze namelijk de door Rusland geannexeerde Krim en dat werd haar lange tijd kwalijk genomen, ook bood ze naderhand excuses aan. Nadat Rusland Oekraïne binnen was gevallen schreef Lahib een steunbetuiging aan haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba, met daarin uitdrukkelijk vermeld dat zowel de Krim als de door Rusland bezette Donbas deel uitmaken van Oekraïne. In augustus spraken beide ministers elkaar in Praag, waar ze de kwestie uitpraatten.

De Croo kondigde zaterdag aan dat België 10 miljoen euro doneert aan het Graan uit Oekraïne-programma om de armste landen in Azië en Afrika van graan te voorzien. Ook werd die dag bekend dat België mobiele laboratoria en drones levert aan Oekraïne.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: