woensdag 16 november 2022

Zelenski: 'Het was niet onze raket in Polen'

President Volodimir Zelenski is ervan overtuigd dat het geen Oekraïense raket was die gisteren neer kwam in het Poolse dorp Przewodów en twee burgers doodde. Hij zei vanavond tegen journalisten dat hij rapporten van zowel het leger als de luchtmacht heeft ontvangen waaruit blijkt dat het om een Russische raket gaat 'en ik kan niet anders dan ze geloven'. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft Oekraïne de NAVO-landen uitgelegd dat de luchtverdediging heeft gepoogd om een Russische raket bij de Poolse grens uit de lucht te schieten.

Zelenski voegde er op zijn persconferentie aan toe dat hij vindt dat Oekraïne bij het onderzoek naar de juiste toedracht betrokken had moeten worden. 'Hebben wij daar recht op? Natuurlijk'. Volgens de president vangt Oekraïne nu de klappen op voor heel Oost-Europa. 'Als Oekraïners vormen we een menselijk schild. Daar hoor ik vandaag weinig over.' 

Hij hoopt dat zijn regering straks wel wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een vergadering van de NAVO waarin de resultaten van het onderzoek worden betrokken.

De NAVO zegt dat het waarschijnlijk wel een Oekraïense raket was die in Polen terecht kwam, maar legt de schuld bij Rusland dat gisteren 96 raketten op Oekraïne afvuurde. Op deze manier wordt voorkomen dat artikel 5 van het NAVO-verdrag in werking treedt. In dit verdragsartikel is vastgelegd dat een aanval op één lid van het bondgenootschap een aanval op allen is.

Volgens de Poolse premier Mateus Morawiecki is de raketinslag in een Pools dorp mogelijk een provocatie van Russische zijde. 'We kunnen niet uitsluiten dat de beschieting van de Oekraïense infrastructuur een opzettelijke provocatie was in de hoop dat een dergelijke situatie zou kunnen ontstaan', zei Morawiecki tegen het Poolse parlement.

Bron: Ukrajinska Pravda, Ukrinform, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: