vrijdag 4 november 2022

Wat wil Poetin met Cherson? Wie het weet...

De Russische president Vladimir Poetin blijkt zich ineens druk te maken over het lot van Oekraïense burgers, nadat zijn leger al acht maanden lang moordend en plunderend door het buurland trekt en dagelijks burgerdoelen met raketten worden bestookt. En nu dit, bij het leggen van bloemen op het Rode Plein in Moskou: 'De burgerbevolking hoeft niet te lijden onder beschietingen, aanvallen, tegenaanvallen en andere acties. Ze moeten daar weg.' 

De situatie ten westen van de rivier Dnipro is nog altijd onduidelijk. Het Oekraïense leger rukt op richting de provinciehoofdstad, het Russische leger lijkt zich terug te trekken. Maar in hoeverre hier sprake is van misleiding valt moeilijk te zeggen. Speciale eenheden zouden zich, in burgerkleding gestoken, nog altijd ophouden in de stad. 

Burgers moeten zoveel mogelijk naar de oostoever van de Dnipro. Evacuatie, zeggen de Russen. Deportatie, zeggen de Oekraïners, omdat de inwoners van Cherson worden doorgestuurd naar de geannexeerde Krim of naar Rusland, soms wel  3.000 kilometer verderop.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: