woensdag 16 november 2022

Ook al is raket Oekraïens, Rusland is schuldig

Het wordt steeds duidelijker dat de raket die in het Poolse dorp Przewodów twee burgers doodde afkomstig is van de Oekraïense luchtafweer die een Russische raket in het grensgebied wilde neerschieten. Maar 
Rusland is vanwege de invasie in Oekraïne verantwoordelijk voor 'eventuele incidenten met raketten', stelt een adviseur van de Oekraïense president. De reactie komt een dag na een raketinslag op Pools grondgebied, niet ver van de grens met Oekraïne.

Topadviseur Andrej Podoljak zegt dat het voor de hand ligt om 'één logica' aan te houden. 'De oorlog is begonnen en wordt gevoerd door Rusland. Rusland valt Oekraïne massaal aan met kruisraketten. Rusland heeft het oostelijke deel van het Europese continent veranderd in een onvoorspelbaar slagveld.' Volgens Podoljak is  'alleen Rusland verantwoordelijk voor de snel groeiende risico's voor buurlanden'.

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte zit op die lijn. Op de G7-top in Bali zei hij dat de raket nooit op Pools grondgebied kon vallen als Rusland de oorlog niet was begonnen. 

Het ging volgens de eerste berichten van gisteravond overigens over twee raketten. De ene raket belandde op een boerderij, de andere zou in een weiland terecht zijn gekomen. In de berichtgeving wordt nu alleen nog maar gesproken over de raket die twee burgers doodde.

Rusland vuurde gisteren in totaal 96 raketten af op Oekraïense doelen, waaronder het West-Oekraïense Lviv. Daarmee was het de grootste raketaanval van Rusland sinds het begin van de oorlog op 24 februari. De Oekraïense luchtmacht wist 75 raketten voortijdig onschadelijk te maken. Er werden vijftien elektriciteitsvoorzieningen vernield.

Bronnen: AD.nl, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: