woensdag 23 november 2022

'Speculeren over Oekraïense invasie is nonsens'

Door het Kremlin aangestuurde opiniemakers zeggen dat Oekraïne op het punt staat om de Russische grensprovincie Belgorod binnen te vallen, terwijl ook wordt betoogd dat het hoog tijd wordt om het stadje Koepjansk in de Oekraïense provincie Charkiv terug te veroveren om het risico van een invasie te reduceren. Het Institute for the Study of War (ISW) zegt hierover dat de bewering dat Oekraïne Rusland binnen gaat vallen 'absurd is en enkel is bedoeld om meer steun van de Russische bevolking voor de oorlog te krijgen'.

Het ISW constateert ook dat de bevolking in met name de Russische grensprovincies steeds minder voelt voor het voortzetten van de oorlog die officieel geen oorlog mag heten, maar een 'speciale militaire operatie'. Sinds eind oktober zijn er protesten geweest van familieleden van gemobiliseerde soldaten in vijftien Russische provincies. In het bijzonder de protesten in de grensprovincies zijn opgevallen. 

Dat nu in de Russische media wordt gespeculeerd over een Oekraïense invasie is volgens het ISW waarschijnlijk bedoeld om de pro-oorlog nationalisten te paaien. Zij hebben het Kremlin in de afgelopen weken bekritiseerd om het terreinverlies van het Russische leger.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: