maandag 7 november 2022

Meeste Oekraïners optimistisch, ondanks oorlog

De meeste Oekraïners zijn ervan overtuigd dat zij over tien jaar in een welvarend land wonen dat deel uitmaakt van de Europese Unie. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. Van de ondervraagde Oekraïners gelooft 88 procent hier in meer of mindere mate in: 63 procent is er vast van overtuigd, 26 procent hoopt er vooral op. Slechts 5 procent is de mening toegedaan dat er van Oekraïne weinig anders over is dan een verwoest land waar mensen liever nit wonen.

Het optimisme is het grootst in het westen (90 procent) en loopt af naar het oosten (76 procent). 'In aanmerking genomen dat in de oostelijke provincies Charkiv en Donetsk grote verwoestingen zijn aangericht door het Russische leger is die 76 procent nog altijd hoog', meldt het onderzoeksbureau. Een op de zeven ondervraagden (14 procent) v
erwacht niets van de toekomst. 

Nog opvallender is het optimisme in het zuiden van het land, waar het Russische leger in de afgelopen acht maanden ook flink huis heeft gehouden. Hier verwacht 89 procent een mooie toekomst voor Oekraïne over tien jaar en slechts 7 procent is pessimistisch gestemd.

Het meest optimistisch zijn volgens KIIS de jongeren tussen 18 en 29 jaar. Maar liefst 94 procent verwacht in 2032 dat Oekraïne een welvarend land is. 

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: