dinsdag 22 november 2022

Aanbod vredesakkoord voorafgaand aan G20-top

Voorafgaand aan de G20-top hebben Rusland en Oekraïne een aanbod gekregen voor een vredesakkoord. Dat meldt de Ukrajinska Pravda op basis van informatie uit bronnen bij de Amerikaanse geheime diensten. Rusland zou zijn troepen weg moeten halen uit het zuiden en oosten van Oekraïne, waardoor ook de Donbas voor het eerst sinds 2014 weer volledig in Oekraïense handen zou komen.

De Krim zou in Russische handen blijven, althans voorlopig. Voor Rusland is het weer afstaan van het schiereiland moeilijk te verteren. President Vladimir Poetin ziet het als zijn nalatenschap voor het land. Toch is teruggave aan Oekraïne niet helemaal van de baan, want de kwestie zou over zeven jaar opnieuw worden besproken. Hetzelfde geldt voor een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne.

Het aanbod voor het vredesakkoord zou zijn gedaan door 'een van de landen die willen bemiddelen' om de oorlog te beëindigen. Mogelijk gaat het hier om Turkije, want de Turkse president Tayyip Recep Erdogan heeft al diverse pogingen ondernomen en hij had met de graandeal ook al succes. 

Na de Russische rakettenregen op Oekraïense doelen op dinsdag 15 november, de eerste dag van de G20-top, is van een vredesakkoord voorlopig geen sprake meer.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: