zondag 13 november 2022

'Rusland wil pas écht praten na bevrijding Donbas'

Wanneer is het tijd om te gaan onderhandelen? Voorlopig niet, zegt  Michailo Podoljak, een van de adviseurs van president Zelenski. Pas als ook de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk bevrijd zijn van de Russische bezetters is de tijd daar om te praten over een eind aan de oorlog die van de Russen geen oorlog mag heten.

'Politiek en mentaal is Rusland er niet aan toe om echt te gaan onderhandelen en alle troepen weg te halen van ons grondgebied. Maar het gaat wel gebeuren, als Donetsk en Loehansk eenmaal door ons bevrijd zijn', schrijft Podoljak op Twitter. Hij constateert wel dat de steun voor de oorlog in Rusland zelf 'snel wegzakt' en dat de publieke opinie steeds meer neigt naar 'het is tijd om hiermee te stoppen, een opinie die breed leeft - zowel bij oligarchen als bij schoenmakers'.

Ook David Arachamia, de fractievoorzitter van Zelenski's partij Dienaar van het Volk in het parlement, heeft zich uitgelaten over toekomstige onderhandelingen met Rusland. In het televisieprogramma 24/7 zei hij dat dit wel tot de tweede helft van volgend jaar kan duren. Arachamia wijst in dit verband op de presidentsverkiezingen van 2024 in zowel de Verenigde Staten als Rusland. 'Ik verwacht niet dat Poetin in de loop naar de verkiezingen nog met militaire successen kan pronken, dus zal hij proberen te scoren met een diplomatiek succes.'

Rusland heeft al meerdere keren aangegeven dat het wel wil onderhandelen, maar dat is volgens Arachamia een val waar Oekraïne en de bondgenoten niet in moeten trappen. 'Rusland moet zich opnieuw opladen, hergroeperen. Er zijn problemen met wapens, met munitie. Ze hebben tijd nodig om hun posities te verstevigen. Wij zullen ze die tijd niet gunnen.'

Arachamia herhaalde op de berichtendienst Telegram nog maar eens het standpunt van president Zelenski die als voorwaarde voor onderhandelingen noemde dat de Russische troepen weg moeten van Oekraïens grondgebied, ook van de Krim. Dat er compensatie komt voor alle aangerichte schade, dat oorlogsmisdadigers worden gestraft en dat er duidelijke garanties komen dat dit niet nogmaals gebeurt.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: