vrijdag 25 november 2022

Zelenski: 'Over opgeven Krim valt niet te praten'

President Volodimir Zelenski wil wel praten over het terugkrijgen van de Krim met 'niet-militaire middelen', maar elk voorstel waarin Oekraïne het door Rusland geannexeerde schiereiland op moet geven is volgens hem pure tijdverspilling. 'Ik begrijp best dat iedereen met de huidige situatie in de maag zit en zich afvraagt wat er met de Krim gaat gebeuren. Ik ben er voorstander van dat we de Krim terugkrijgen zonder militair ingrijpen, maar het is zinloos om met een voorstel te komen waarin we de Krim moeten opgeven', aldus de president in een interview met de Financial Times.

Zelenski reageerde op het bericht in de Financial Times dat de Westerse bondgenoten bezorgd zijn dat een poging van Oekraïne om het schiereiland gewapenderhand terug te krijgen. Dat zou kunnen leiden tot een gevaarlijke escalatie van Russische kant, mogelijk met inzet van kernwapens. 

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin reageerde vanochtend fel op de uitlatingen van Zelenski. 'Hij spreekt over het annexeren van een deel van ons grondgebied. Dat is onacceptabel.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: