zaterdag 5 november 2022

Militair steunpakket voor Oekraïne: 90 tanks

Nederland levert opnieuw zwaar militair materieel aan Oekraïne. De totale waarde van het pakket is 120 miljoen Euro, waarvan 45 miljoen bestemd is voor T-72 tanks. Samen met de Verenigde Staten en Tsjechië levert Nederland 90 gemoderniseerde en gereviseerde tanks uit Tsjechië. Dit schrijft minister van Defensie Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Een deel van de tanks ontvangt Oekraïne naar verwachting al volgende maand. Deze levering onderstreept de voortdurende steun van Nederland en bondgenoten aan de Oekraïense zelfverdediging, aldus de drie betrokken ministers van Defensie in een gemeenschappelijke verklaring.  

'Dit omvangrijke pakket is een belangrijk signaal naar Rusland. Bondgenoten blijven de handen ineen slaan om de Oekraïense strijdkrachten te steunen in de strijd tegen de Russische aanvalsoorlog', aldus minister Ollongren. Met dit militair steunpakket geeft het kabinet uitvoering aan de oproep van de Kamer om Oekraïne te blijven steunen. De behoeftestelling van Oekraïne is hierbij leidend.

Bron: Nederlandse ministerie van Defensie

Geen opmerkingen: