zaterdag 12 november 2022

Oekraïne bouwt muur op grens met Wit-Rusland

Oekraïne is begonnen met de bouw van een versterkte muur op de grens met Wit-Rusland. Er is al drie kilometer van deze muur af en de werkzaamheden gaan door in de grensprovincies Rivne en Zjitomir. Kirilo Timosjenko, plaatsvervangend stafchef van president Zelenski, heeft dit bekend gemaakt. De Oekraïense grensbewakers zijn volgens Timosjenko 'voorzien van alle benodigde materialen om de vijand al van ver aan te zien komen'.

De Russische invasie begon op 24 februari vanuit Wit-Rusland. Vanuit dit buurland zijn in de afgelopen maanden ook veel raketaanvallen uitgevoerd en in de afgelopen weken werden Russische troepen naar het Wit-Russische grensgebied gebracht, wat doet vermoeden dat er op enig moment een nieuwe invasie kan komen. Vorige maand beschuldigde de Wit-Russische ambassadeur bovendien Oekraïne ervan dat het zelf een invasie zou voorbereiden.

Hoewel niet direct een Russische invasie vanuit Wit-Rusland wordt verwacht is toch besloten alvast met de bouw van een muur te beginnen als signaal naar het buurland dat Oekraïne er klaar voor is om een aanval af te slaan.

De Wit-Russische grensbewaking reageert woedend op de bouw van de muur, maar meer nog dat zij veronderstellen dat de Oekraïners landmijnen plaatsen 'en wegen en infrastructuur vernielen'. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: