dinsdag 15 november 2022

Hoekstra in schuilkelder om raketaanval op Kyiv

Bij raketaanvallen op het centrum van Kyiv zijn zeker twee gebouwen geraakt, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. Minister Wopke Hoekstra is op werkbezoek in de Oekraïense hoofdstad en moest zijn toevlucht zoeken in een schuilkelder. 
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de minister en de rest van zijn delegatie veilig zijn. Er is een raketinslag in de buurt geweest, meldt iemand uit de delegatie aan persbureau ANP. De stroomvoorziening was mogelijk doelwit van de aanval. In heel Oekraïne gaat momenteel het luchtalarm af. Volgens de burgemeester van Kiev zijn er raketten neergehaald door de luchtafweer.

Na een persconferentie van Hoekstra bij de Nationale Veiligheidsraad, waarin hij bekendmaakte vanaf volgend jaar meer geld te steken in het opsporen van oorlogsmisdaden in Oekraïne, ging het luchtalarm af.
Daarna waren knallen te horen en werd het gezelschap meteen naar een schuilkelder gebracht.

Het is het tweede bezoek van Hoekstra aan Kyiv sinds de oorlog. In mei bezocht hij samen met zijn Duitse ambtgenoot Baerbock de stad. Toen moest de minister ook de schuilkelder in vanwege het luchtalarm. Dat gebeurde net voor een ontmoeting met Klitsjko. De aanvallen van vanmiddag vonden plaats uren na de videotoespraak van de Oekraïense president Zelenski op de G20-top in Indonesië.

Het is onduidelijk of de rest van het bezoek van Hoekstra vandaag nog doorgaat. Er stond een ontmoeting met Zelenski gepland.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: