vrijdag 11 november 2022

Oekraïense leger rukt op, Russen blazen aftocht

In het centrum van de stad Cherson is door het
lokale verzet de Oekraïense vlag bevestigd
aan het provinciehuis.
Het gaat minstens een week duren voordat Rusland zich heeft teruggetrokken uit de stad Cherson. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov gezegd in een interview met Reuters. '
Het is niet zo eenvoudig om deze troepen in één of twee dagen uit Cherson terug te trekken. Het duurt minimaal een week', zei hij. Rusland heeft nog steeds 40.000 militairen in de regio. Uit inlichtingen blijkt dat de meeste troepen nog in en rond de stad verblijven, zei Reznikov.

Volgens Vadim Skibitski, het plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, is meer dan de helft van de Russische troepen die op de rechteroever van de stad waren gestationeerd er nog steeds. Dat is een troepenmacht die eerder op 20.000 is geschat.

Hoe de Russische terugtrekking uit de regio Cherson verloopt, en in hoeverre Oekraïense troepen het gat opvullen dat zij achterlaten, is afgelopen nacht nauwelijks duidelijk geworden. Wel heeft president Volodimir Zelenski gisteravond gezegd dat er recentelijk 41 plaatsen op de westoever van de rivier Dnipro bevrijd zijn. 

Intussen zijn de ontwikkelingen snel gegaan op de westoever. Russische soldaten zouden sinds gisteravond massaal proberen om de Dnipro over te steken, terwijl ze de Antonovskibrug zelf hebben opgeblazen om te voorkomen dat het Oekraïense leger achter ze aan komt. In de stad Cherson zou het lokale verzet actief zijn. In de loop van de dag moet duidelijk worden hoe de situatie werkelijk is.

Bronnen: NOS.nl, Twitter 

Geen opmerkingen: