maandag 14 november 2022

Zakenimperium Achmetov dit jaar al gehalveerd

Hij was jarenlang de rijkste man van Oekraïne, maar na negen maanden oorlog is van zijn vermogen nog maar iets meer dan de helft over. Het vermogen van Rinat Achmetov wordt geschat op 5,2 miljard euro. Nog steeds een heleboel geld, maar het is wel 52 procent minder dan voor 24 februari van dit jaar. Op de Bloomberg Billionaires Index zakte hij van de 134e naar 412e plaats. Hij is bovendien de enige Oekraïner op deze ranglijst van de rijksten der aarde.

Achmetov heeft, of beter: had, overal in Oekraïne zakelijke belangen. In de energiesector, de staalindustrie, het bankwezen. Maar sinds de Russische invasie is hij 70 bedrijven min of meer kwijtgeraakt. Ze zijn vernield of beschadigd bij oorlogshandelingen of ze zijn ingepikt door de Russen. Ook in de agrarische sector heeft Achmetov belangen, maar die hebben zwaar te lijden onder de Russische blokkade van de Zwarte Zee. 

Het pijnlijkste verlies leed de Oekraïense in Marioepol, waar Azovstal door de Russen kapot werd geschoten. Azovstal was een van Europa's grootste staalfabrieken. 

De agroholding HarvEast was vooral actief in de provincie Donetsk. Daar is 90.000 hectare nu in Russische handen, zo'n 70 procent van het grondbezit van de holding. Begin september zat 52.000 ton aan landbouwproducten en 200.000 ton metaal en ijzererts met een waarde van 164 miljoen euro vast in bezet gebied. In een zeldzaam interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera zei Achmetov in juli dat de Russische bezetters al bijna 1 miljard euro aan goederen en grondstoffen van hem hebben gestolen. 

Onbekend is hoe het staat met de politieke invloed van Achmetov. Hij stond bekend als oligarch en hij had zijn eigen (gekochte) mensen in het Oekraïense parlement. Tegelijkertijd probeerde hij de opeenvolgende presidenten te vriend te houden, van de op Europa gerichte presidenten Viktor Joesjtsjenko en Petro Porosjenko tot de op Rusland gerichte Viktor Janoekovitsj. Zijn rol in de Oekraïense parlement werd kleiner toen de huidige president Volodimir Zelenski aantrad en diens partij Dienaar van het Volk de absolute meerderheid haalde in het parlement.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: